| Prejšnja tema :: Naslednja tema |
Fiver Alfa

Pridružen/-a: 11 Julij 2007 23:14 Prispevki: 157 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Sob Feb 02, 2008 4:33 pm Naslov sporočila: Bolhe, klopi, komarji |
|
|
|
Prav preseneča me, ko me kdo vpraša, kako naj odpravi bolhe pri svojem hišnem ljubljencu. Včasih se vprašam, če sploh ljudje vejo, da ima veterinarska postaja svojo lekarno in telefon, na katerega so za ceno minute dosegljivi vsem.
Odgovor je seveda čisto enostaven. Ovratnica ali pa ampula, sta zelo učinkoviti orožji proti nadležnim bolham, klopom in nekatere še proti komarjem. Dobijo se verjetno, kar na vsaki veterinarski postaji.
Sedaj pa še malo podrobneje o nadlogah:
bolhe, klopi in komarji vendarle niso le nadloge. Te male žuželke so eden največjih prenašalcev bolezni.
Za bolhe recimo obstaja teorija, katera pravi, da so bile bolhe, ki so jih imele podgane, tiste, ki so prenašale bakterijo, katera je v 14. stoletju povzročila kugo in veliko smrti med ljudmi in živalmi. Kugo so kasneje poimenovali "Črna smrt".
Klopi pa niso nič bolj nedolžni saj smo verjetno že vsi slišali, da prenašalo boreliozo, meningitis in podobne bolezni, za katerimi lahko zbolijo tudi psi.
Prav tako so lahko smrtonosno nevarne bolezni, ki jih prenašajo komarji. Za primer vzemimo srčne gliste, ki se naselijo v arterijah, ki so v okolici srca, desni polovice srca, poškodujejo pljuča in v skrajnih primerih poškodujejo jetra in ledvice ter povzročijo smrt ali pa pustijo trajne posledice. Sicer se ta bolezen pri nas ne pojavlja, se pa pojavlja že v Italiji*. Tako, da odganjanje komarjev ni odvečna stvar.
*Vir |
|
| Nazaj na vrh |
|
|
Ajša Beta

Pridružen/-a: 12 Julij 2007 0:06 Prispevki: 84 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Pon Apr 07, 2008 9:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
|
Jaz za to nadlogo uporabljam ampulo Advantix in moram priznati, da zaenkrat se ni pojavila nobena bolha, noben klop ali komar
S čim pa drugi branite svoje pse? _________________ Kdor nima rad živali, naj se tudi ljudi izogiba. |
|
| Nazaj na vrh |
|
|
Fiver Alfa

Pridružen/-a: 11 Julij 2007 23:14 Prispevki: 157 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Pon Apr 07, 2008 9:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
|
Jaz ga razkužim z Expot-om samo je pa res, da je malo agresiven na kožo, no sicer pa se Tim itak pri vsaki ampuli in ovratnici praska, tak, da je vseeno.
Z Frontline nisem bil zadovoljen, ker ni prav dosti pomagal. Sicer pa je baje tako, da je odvisno od psa/pasje kože. _________________ And when all else fails, use the rubber ducky! |
|
| Nazaj na vrh |
|
|
Ajša Beta

Pridružen/-a: 12 Julij 2007 0:06 Prispevki: 84 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Pon Apr 07, 2008 9:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
|
Ja, se strinjam, da je odvisno od pasje kože, saj se tudi Ajša malo več praska prvih nekaj dni, potem pa jo okopam in je že bolje.
Je pa tudi res, da nekatere ampule delujejo bolje na bolhe, druge na klope, tretje pa na komarje, tako da je najbolje, da oceniš sam, kateri zajedalci so bolj in kateri manj kritični pri tvojem psu. _________________ Kdor nima rad živali, naj se tudi ljudi izogiba. |
|
| Nazaj na vrh |
|
|