Ajša Beta

Pridružen/-a: 12 Julij 2007 0:06 Prispevki: 84 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2008 10:11 pm Naslov sporočila: Šampon |
|
|
|
Tale tema je sicer bolj namenjena lastnikom dolgodlakih psov, lahko pa svoje izkušnje, nasvete in še kaj opišete tudi ostali.
Če smo se torej odločili za pasmo psa, ki bo imel v svojem odraslem obdobju dolgo dlako, poleg tega bomo psa imeli še v hiši ali stanovanju, je neizbežno, da bomo psa morali slej ko prej okopati.
V tem primeru se pojavi prvo vprašanje: "Kakšen šampon kupiti?
Seveda bomo na začetku kupili šampon za mladičke. Ampak ... če želimo našemu psu najboljše, priporočam, da ne kupujete najcenejšega šampona, saj sem prepričana, da bo tudi najmanj kvaliteten. Čeprav to ni pravilo, ampak raje ne raskirajte.
Sama sem naredila to napako, da sem kupila najcenejši šampon, ki sem ga našla v trgovini. Zgodilo se je to, da je kasneje Ajša imela nemalo problemov s kožo, saj se je opraskala tudi do krvi. Tako je zelo kmalu morala na dieto, saj nismo vedeli, kaj je vzrok. Ugotovili smo, da je med drugim lahko bil tudi šampon.
Potem sem začela uporabljati šampone Biogroom - Protein Lanolin, ki bi naj bili narejeni na naravni bazi, poleg tega pa so še 4x koncentrirani. Res je sicer, da je ta znamka proizvodov malo dražja, ampak bom rekla, da je tudi kvalitetna. Problemi s kožo so se takrat popravili, ampak ker je moja maltežanka menjavala dlako mladička z dlako odraslega psa, se je začela dlaka obupno vozljati.
Da bi vozlje lahko razčesala, sem že skoraj od vsega začetka uporabljala balzam za dolgo dlako, saj bi brez tega česanje bilo nemogoče. Uporabila sem prav tako Biogroomov balzam. Nekaj časa je ta kombinacija ustrezala, potem pa sem ugotovila, da bo potrebno poizkusiti še kakšno znamko šampona.
In zdaj sem ugotovila, da ji najbolj ustreza kombinacija šampona Iv San Bernard za belo dlako in balzam iste znamke za dolgo dlako.
Čeprav nekateri ne zagovarjajo nanašanja balzama po šamponiranju, mislim, da če si predstavljate, kako mora psa boleti, ko ga češete in pulite dlako, bi si sigurno premislili.
Kar se tiče postopka šamponiranja in če povprašamo predvsem tiste, ki se aktivno ukvarjajo z urejanjem in razstavljanjem dolgodlakih psom, pa je postopek sledeč:
- Najprej dlako psa temeljito razčešemo in sicer češemo v nasprotni strani rasti dlake.
- Nato dlako zmočimo in obilno nanesemo tako imenovani čistilni šampon, s katerim umijemo največ umazanije. Jaz v ta namen uporabljam Johnsonov baby šampon, ki ne solzi oči. Tako ji lahko tudi brez skrbi umijem vso umazanijo okoli očes.
- Ko čistilni šampon splahnemo je naslednja stopnja šamponiranje v mojem primeru s šamponom za belo dlako. Tisti, ki imate pse s črno dlako, pa s primernim šamponom za črno dlako itd. Šampon temeljito splahnemo.
- Na koncu po celotni dlaki nanesemo še balzam. Pri nanašanju tako balzama kot šampona moramo paziti, da dlake preveč ne vozlamo. To se bo zgodilo, če bomo vtirali šampon s krožnimi gibi. Vtiranje bi naj bilo bolj podobno glajenju dlake, ampak moramo šampon in balzam nanesti na vse plasti dlake.
- Nato sledi izpiranje balzama in morebitnih ostankov šampona. Po nekaterih informacijah bi bilo potrebno na koncu dlako izpirati 15 minut, da bi vse odstranili. Jaz jo splahnem toliko, da ni več pen v vodi in teče čista voda, saj če jo bom izpirala 15 minut, bom izprala tudi ves balzam in ne bo učinka.
Kljub vsemu napisanemu bo pa vsak lastnik sam ugotovil, kaj najbolj ustreza njegovemu ljubljenčku in najbolj pomembno je, da se bosta oba po končanem kopanju dobro počutila.
Tole je nekaj kratkih nasvetov na hitro za začetek. Če ima kdo še kakšno vprašanje, na plano z njim.
Drugi pa ste vabljeni, da nam zaupate svoje izkušnje s tovrstnim opravilom. _________________ Kdor nima rad živali, naj se tudi ljudi izogiba. |
|